Niektórzy eksperci twierdzą, że koncepcja „zdrowych przekąsek” jest fałszywa. Uważają, że dieta powinna mieć wyraźny podział na kilka dobrze skomponowanych posiłków, pomiędzy którymi należy zachować post. Czy aby na pewno?
Inni dietetycy przekonują, że niezaspokajane napady głodówki i dłuższe przerwy w trawieniu mogą uruchamiać różnego rodzaju procesy komórkowe ograniczające choroby i przedłużające życie. Według nich chomikowanie zdrowej żywności w domu nie oznacza, że możesz w każdej chwili zrobić nalot na lodówkę lub szafkę i spałaszować coś bez wyrzutów sumienia.
Czy jest tak naprawdę? Istnieje mnóstwo koncepcji dietetycznych, które się wzajemnie wykluczają. Potężna grupa dietetyków promuje dokładnie przeciwną metodę, która jednocześnie należy do najskuteczniejszych. Według niej restrykcyjna dyscyplina szkodzi w pierwszej kolejności dlatego, że uniemożliwia ci osiągnięcie celu: zniechęca, sprawia, że się męczysz i odpuszczasz. Jeśli więc nie możesz wytrzymać do następnego posiłku – nie hamuj się. Pod warunkiem, że podjadasz z głową. Istnieje kilka produktów, które, również według naukowców – nawet w małych dawkach uspokoją twój apetyt.
Kapusta kiszona
Mnóstwo badań dowodzi, że sfermentowana żywność wspiera zdrowie mikrobiotyczne jelit. Mowa zwłaszcza o bakterii o nazwie Lactobacillus – często używanej do przygotowania sfermentowanej kapusty kiszonej. Kapusta pomaga uspokoić apetyt, a także poprawić zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. Zanim jednak po nią sięgniesz, upewnij się, że nie jest naładowana cukrem. Polecamy naszą charsznicką kapustę – jest przepyszna i przygotowana według tradycyjnej receptury. Możesz spożywać ją bez wyrzutów sumienia, prosto z kubełka, i nawet w ten sposób zaspokoić uporczywy głód.
Pistacje
Zarówno u zdrowych osób, jak i tych, którzy cierpią na cukrzycę, jedzenie pistacji pomaga zwalczyć głód, jednocześnie wspierając zdrowe reakcje insulinowe po posiłku. Jedno z badań z 2015 roku wykazało, że ludzie, którzy dodawali pistacje do swojej diety przez 10 tygodni, mieli zdrowszy poziom kwasów tłuszczowych we krwi.
Ciecierzyca
Nie musisz oczywiście zjadać jej prosto z puszki. Pyszna jest pod postacią hummusu albo falafela. Badania pokazują, że dodanie ciecierzycy i innych roślin strączkowych do posiłku lub przekąski może sprawić, że poczujesz się nawet o 31 procent pełniejszy. Ponadto australijscy naukowcy dowiedli, że jedzenie ciecierzycy może również poprawić funkcjonowanie jelit.
Szpinak
Szpinak nie należy do najbardziej atrakcyjnych przekąsek. Jednocześnie – podobnie jak inne zielone warzywa liściaste – jest wypełniony błonami roślinnymi zwanymi „tylakoidami”, które zwiększają uczucie sytości i zmniejszają ochotę na słodycze. Ważne jest jednak, żeby spożyć go w postaci surowej, nie gotowanej. Niektóre badania wykazują, że gotowanie pozbawia go aż ¾ składników odżywczych.
Fasola
Fasola jest bogata w białko i błonnik spowalniający trawienie. Jest jednym z pierwszych produktów, o których dietetycy wspominają, gdy są pytani o ultrasycące pokarmy, pomagające w ograniczeniu głodu. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że dodanie fasoli do diety może pomóc w efektywnym zrzucaniu kilogramów.
Przyprawy
W dzisiejszych czasach zdecydowanie za dużo mówi się o jedzeniu, które może „podkręcić metabolizm” – sprawa z metabolizmem jest o wiele bardziej skomplikowana, żeby można było wierzyć w proste receptury. Istnieją jednak mocne dane sugerujące, że niektóre związki zawarte w imbirze oraz w ostrej papryce, faktycznie mogą zwiększyć tempo metabolizmu, przy jednoczesnym zmniejszeniu apetytu. Cóż, warto próbować! Gdy dopadnie cię głód, spróbuj zetrzeć trochę świeżego imbiru do miseczki fasoli.
Jajka
Jajko na twardo może być najbardziej sycącą przekąską na świecie. Jajka są kompletnym źródłem aminokwasów białkowych, wyciszają również grelinę, hormon jelitowy, który wywołuje głód i apetyt.
Popcorn
Popcorn kojarzony jest raczej z zapychaczem, którym bezwiednie objadamy się podczas seansów, tak w kinie, jak i w domu. Warto jednak mieć na uwadze, że prażona kukurydza jest bogata również w przeciwutleniacze. Choć małą miseczkę popcornu wypełnia głównie powietrze, już sam jej widok pomaga oszukać mózg i stłumić apetyt – wierzysz, że zjadłeś większą przekąskę. Ważne jest jednak by był to popcorn domowy, bez żadnych dodatków: soli czy tłuszczu.
Kawa
Prawdopodobnie nie jest to pierwsza rzecz, po którą sięgasz, gdy pojawia się głód. Ale picie parzonej kawy (bez dodatków!) może obniżyć poziom hormonu pobudzającego apetyt, greliny. Istnieją nawet badania, które wiążą czarną kawę z niższą masą ciała i dłuższym życiem.