Ostatnia noc w roku. Dobra zabawa, głośna muzyka, fajerwerki. Albo inaczej: kameralne spotkanie w gronie bliskich osób, długie rozmowy i nostalgiczne wspominki. Nieważne, jak spędzasz Sylwestra – hucznie czy skromnie – bez rarytasów na stole się nie obejdzie.
Sylwester, o wiele bardziej niż poprzedzające go Święta Bożego Narodzenia, ma dynamiczny charakter. Wesoła, pełna energii atmosfera przechodzenia ze starego w nowe wymaga właściwej oprawy – przekąski podczas żarliwej dyskusji, ciepłego posiłku po tańcu, smakołyków w chwili wytchnienia.
My w tym roku rekomendujemy na Sylwestra kiszoną kapustę: naszą wspaniałą, charsznicką, ekologiczną i tradycyjną. Pełna aromatu, niepasteryzowana, zdrowa i odpowiednio kwaśna, doda zabawie wytrawnego charakteru i ożywi podniebienia gości.
Przygotowaliśmy dla Was trzy w miarę łatwe przepisy z wykorzystaniem kapusty, które sprawdzą się na każdej imprezie.
ZUPA POMIDOROWO – KAPUŚCIANA
Czyli coś innego niż kapuśniak, i coś innego niż pomidorowa. Z połączenia dwóch klasycznych smaków powstaje zupełnie nowa mikstura – niby znajoma, ale trochę też egzotyczna. Zupę polecamy podawać w małych miskach na rozgrzanie.
Czego potrzebujesz?
- 1 opakowanie charsznickiej kapusty kiszonej
- mała cebula
- koperek
- passata pomidorowa
- 1 litr bulionu
- 4 parówki
- 300 g śmietana 18%
- pieprz, oregano (2 łyżeczki), ostra papryka (1 łyżeczka), słodka papryka (1 łyżeczka), szczypta cukru
Jak to zrobisz?
Kiszoną kapustę odciśnij i odłóż. Cebulę posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, posiekany koperek (odłóż trochę do dekoracji) i kapustę, a potem duś przez kilka minut. Następnie dolej passatę, bulion oraz przyprawy (nie żałuj pieprzu!). Całość gotuj pod przykryciem około kwadransa. W tym czasie pokrój parówki i ułóż je na talerzach. Gdy zupa będzie gotowa, zalej parówki, dodaj do każdej porcji odrobinę śmietany i udekoruj koperkiem.
BIGOS WEGAŃSKI Z GRZYBAMI
Nie wszyscy goście sylwestrowi są mięsożerni, ale większość z nich pewnie lubi aromat tradycyjnych potraw w delikatnym wariancie. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem będzie wegański bigos. Dobrze przyprawiony zasmakuje każdemu – niezależnie od preferencji. Wszak głównym składnikiem bigosu nie jest wcale mięso, ale kapusta – to ona tutaj rządzi!
Czego potrzebujesz?
- ½ opakowania charsznickiej kapusty kiszonej
- 600 g białej kapusty
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 marchewka
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 g boczniaków
- 6 suszonych grzybów
- 10 suszonych śliwek
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml czerwonego wina
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ pół łyżeczki ziaren gorczycy
- sól i pieprz
Jak to zrobisz?
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw (możesz to zrobić nawet dzień wcześniej, wówczas użyj zimnej wody). Białą kapustę posiekaj w paski, kiszoną odsącz, poszatkuj i odstaw. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do dużego garnka o grubym spodzie z rozgrzaną oliwą. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek i startą marchewkę, a także wszystkie przyprawy i wino. Całość wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, a potem kapustę. Znowu wymieszaj i dolej wodę spod grzybów. Grzyby i śliwki drobno posiekaj i dorzuć do garnka. Całość podlej bulionem i gotuj około godziny.
W tym czasie umyj boczniaki i pokrój wzdłuż blaszek. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z oliwą i zostaw na kilka minut bez mieszania. Potem odwróć je na drugą stronę, a po kolejnych kilku minutach dodaj tofu. Całość jeszcze chwilę podsmaż, a potem wrzuć do garnka. Bigos dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze trochę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj pietruszkę. Bigos podawaj następnego dnia razem z ciemnym pieczywem.
ŁAZANKI (NIE TYLKO) SYLWESTROWE
Proste i pożywne łazanki to czołówka smaków dzieciństwa. Ostatnia noc w roku jest idealną porą, by na moment odświeżyć wspomnienia z maminej kuchni. Tutaj w wersji bezmięsnej.
Czego potrzebujesz?
- ½ opakowania charsznickiej kapusty kiszonej
- 13 suszonych grzybów namoczonych przed gotowaniem
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 duża cebula
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 300 g makaronu łazanki
- sól i pieprz
Jak to zrobisz?
Kiszoną kapustę odsącz, poszatkuj i odstaw. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę do dużego garnka o grubym dnie. Dodaj przyprawy i smaż kilka minut. Do cebuli dorzuć kapustę razem z grzybami i wodą, w której się moczyły i sos sojowy, a potem gotuj około godziny, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby kapusta się nie przypaliła, w razie potrzeby podlej ją wodą do odparowania. W międzyczasie ugotuj makaron. Kiedy będzie gotowy, odlej wodę, przepłucz i dodaj do niego przygotowaną kapustę. Dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj. Łazanki podawaj następnego dnia.
Życzymy szampańskiej (i smacznej) zabawy!