CategoriesAktualności

Kiszonki i jelita – jak współpracują, by wzmocnić Twój organizm?

Kiszonki wyskakują dzisiaj z każdej lodówki. Dosłownie! Ostatnio mówi się wręcz o kiszonkowym renesansie. Walory kiszonych produktów to oczywiście żadna nowość, są znane od wielu tysięcy lat. Jednak dopiero niedawno stały się trendem. Dlaczego? Można wymienić kilka czynników. Po pierwsze: rosnąca popularność diety opartej na produktach roślinnych. Po drugie: moda na zdrowe produkty z dobrym składem. Po trzecie: coraz częstsze alergie pokarmowe i powszechność dolegliwości żołądkowych.

Kiszonki wzorcowo odpowiadają na każdą z tych potrzeb.
Wszyscy je cenią. Twoje jelita również.

Dlaczego kiszonki są takie wartościowe?

Kiszenie jest jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania warzyw bez utraty ich wartości odżywczych. Po ukiszeniu warzywa są nadal tak samo zdrowe, a nawet zyskują dodatkowe właściwości. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii wytwarzających kwas mlekowy kiszonki, podobnie jak produkty mleczne (jogurty, kefiry czy sery), uważane są za naturalne probiotyki. Są one jednym z podstawowych źródeł zachowania korzystnej mikroflory, zwłaszcza u osób, które nie mogą spożywać nabiału z powodu alergii, nietolerancji laktozy i innych przyczyn.

Twój układ pokarmowy lubi kiszonki, bo:

  • są łatwo przyswajalne i lekkostrawne
  • przyczyniają się do wydzielania soków trawiennych
  • ułatwiają wchłanianie białka
  • stymulują ciągłą odnowę flory bakteryjnej
  • wpływają na lepszą przemianę materii
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości.

Najpopularniejszymi kiszonkami w polskiej kuchni są bez wątpienia: ogórki kiszone oraz kiszona kapusta. Zbadajmy ich prozdrowotne właściwości i sprawdźmy, jak działają jelita, a w dalszej kolejności – na całe twoje zdrowie.

Kapusta kiszona   

Kapusta kiszona to witaminowa bomba. Znajdziesz w niej m.in: witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy K, A i E. Warto wiedzieć, że witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników.

Kapusta kiszona jest również bogata w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki. A to przecież jeszcze nie wszystko.

Składniki zwarte w kiszonej kapuście wykonują w twoim układzie pokarmowym dobrą robotę:

  • wzmagają perystaltykę jelit i przyśpieszają pasaż jelitowy
  • likwidują zaparcia
  • przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii
  • działają wzmacniająco na system odpornościowy
  • regulują przemiany kwasów żółciowych
  • ułatwiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych.

Inne zalety?

  • starsze osoby łatwiej trawią kiszoną kapustę od świeżej kapusty
  • kiszona kapusta ma mało kalorii, więc sprawdza się na diecie
  • poza tym zawiera sporo błonnika, co daje poczucie sytości.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone są potężnym źródłem witaminy C i witamin z grupy B.

Poza tym zawierają cenne składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, fosfor, sód, żelazo i wapń.

A jak wpływają na układ pokarmowy? Tak dobrze jak kapusta:

  • wspomagają trawienie i wchłanianie (usprawniają działanie jelit i przewodu pokarmowego)
  • wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową
  • zapobiegają zaparciom
  • biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B
  • oczyszczają i wzmacniają organizm.

Inne zalety?

  • jako produkt niskokaloryczny sprawdzają się na diecie
  • pozostawiają uczucie sytości na dłużej
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
  • zapobiegają anemii
  • woda z kiszonych ogórków zmniejsza uczucie kaca.

A soki z kiszonych warzyw?

Ich walory również znane są od dawna, tyle że z czasem o nich zapomniano. Na rynku wciąż dominują słodkie soki owocowe, choć już powoli ustępują nieco miejsca warzywnej alternatywie. Soki z kiszonych warzyw jeszcze do niedawna stanowiły rzadkość, spożywczą ciekawostkę. Dzisiaj wracają do łask i stają się coraz łatwiej dostępne.

Jak wpływają na układ pokarmowy?

  • regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego (zawierają substancje antybiotyczne, które przeciwdziałają rozwojowi mikroflory gnilnej)
  • polepszają trawienie i pobudzają apetyt
  • poprawiają przemianę materii
  • sprzyjają detoksykacji organizmu
  • łatwo się przyswajają.

Inne zalety?

  • zawierają acetylocholinę, która pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • pod wpływem kiszenia zwiększają swoją zwartość witamin z grupy B (B1, B2, B6), które wspierają proces tworzenia się czerwonych krwinek
  • zawierają witaminy A, C, E, K i PP
  • przyczyniają się do zwiększenia przyswajalności wapnia i żelaza, zwłaszcza u osób starszych
  • zmniejszają uczucie zmęczenia i wzmacniają organizm
  • są niskokaloryczne (proces fermentacji obniża kaloryczność i tak już niskokalorycznych warzyw).

Jeśli masz problemy z jelitami, dokuczają ci zaparcia i wzdęcia, koniecznie sięgnij po kiszonki. Dzięki nim twoja flora bakteryjna poczuje ulgę.

W tym wszystkim nie chodzi jednak tylko o to, by zwalczyć samo uczucie wzdętego brzucha, ale o coś znacznie więcej. Czy wiesz, że dobra kondycja twojego mikrobiomu przekłada się dosłownie na każdy aspekt twojego zdrowia? Jeśli nie dbasz o jelita: masz niską odporność i często się przeziębiasz. Co więcej, często czujesz się zmęczony.

Źle pracujący układ pokarmowy to również ryzyko nadwagi, kiepska kondycja skóry, większe ryzyko nowotworów i alergii, a nawet… depresji.

Nie czekaj więc. Dostarczając radości swoim jelitom, dostarczasz ją również sobie ?