Wrzesień – początek pięknej współpracy
Chcemy stale podkreślać wpływ odpowiedniego odżywiania na zdrowie i robimy to wraz z fundacją Rak’n’Roll, która zmienia schematy myślenia o raku i już od 12 lat śmiało głosi: “łeb do słońca!”.
Rak’n’Roll, czyli jak wygrać życie
Nie każda fundacja mierzy się z tematyką, która wymaga przełamywania tabu. Zespół Rak’n’Rolla zaczął mówić o tym, o czym się nie mówiło – stworzył zupełnie nową narrację o raku i zmienił sposób postrzegania chorób nowotworowych w Polsce. Choruj godnie. Lecz się świadomie. Rak to nie wyrok! Rak’n’Roll promuje nowoczesną profilaktykę, wspiera podopiecznych w chorobie i edukuje o raku.
Za Rak’n’Rollem kryje się historia silnej kobiety
Kiedy założycielka fundacji – Magda Prokopowicz – zachorowała na raka piersi, miała 27 lat. Podczas leczenia, wbrew medycynie, zaszła w ciąże i dzięki ogromnej sile i uporowi dowiodła, że ciążę i raka da się pogodzić. Wywalczyła życie – urodziła synka, Leosia.
Magda odeszła w 2012 roku, ale jej doświadczenia i wiedza zapoczątkowały lawinę dobra, która do dziś rozsypuje się po Polsce w postaci licznych działań fundacji.
W swoim rak’n’rollowym dekalogu, Magda zaznaczała: Jesteś tym, co jesz. Zasada numer jeden: zero cukru! Zasada numer dwa: przede wszystkim owoce i warzywa. My wiemy jak ważna jest odpowiednia dieta. Nasze produkty powstają na ekologicznych uprawach i są pozbawione chemicznych dodatków, bo działamy w myśl świadomego odżywiania i chcemy, by jak najwięcej Polaków wróciło do tradycji spożywania zdrowej, fermentowanej żywności. Dlatego zdecydowaliśmy się połączyć siły z Fundacją i podkreślać wagę zdrowej diety.
Jesteś tym, co jesz – czyli dieta a zdrowie
Wpływ odpowiedniego odżywiania na zdrowie jest nie do przecenienia. W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o zróżnicowanych, prozdrowotnych dietach – weganizm, dieta ketogeniczna czy bezglutenowa. Jednak coraz mniej Polaków pamięta o właściwościach fermentowanej żywności. A przecież nie znajdziemy w Polsce osoby, która nie zjadła w życiu kiszonego ogórka i nie wie czym jest bigos.
Kiszonki nie muszą kojarzyć się jedynie z niepowtarzalnymi przetworami Mamy i Babci, mogą przyjmować przeróżne formy i zaskakiwać smakiem. Bo kisić można wszystko, nawet owoce. Koreańczycy mają swoją kiszoną kapustę – kimchi – pikantną, kwaśną i słoną zarazem. Japończycy kiszą herbatę, jest to tzw. kombucha, a Ukraińcy upodobali sobie kiszone pomidory! Smaków do odkrycia jest wiele, a próbuje się ich przyjemniej ze świadomością ich prozdrowotnego działania.
Kiszonki m.in.:
-
- wpływają pozytywnie na florę bakteryjną, nie bez powodu bywają nazywane naturalnymi probiotykami
- są źródłem witamin z grupy B, które regulują metabolizm oraz witaminy C, która wzmacnia nasz organizm i dlatego zaleca się spożywanie fermentowanej żywności podczas jesieni i zimy
- ograniczają rozwój bakterii Heliobacter pylori
- zmniejszają poziom złego cholesterolu
- są niskokaloryczne, ponieważ podczas fermentacji zmniejsza się ilość cukru w produktach
- zwiększają przyswajalność żelaza
A dodatkowo, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Na niektórych opakowaniach naszych produktów widnieje czerwone logo fundacji Rak’n’Roll oraz znaczek różowej wstążki. Kupując te produkty wspierasz fundację.
KupuJESZ? Pomagasz!
Przeważającą część zysku ze sprzedaży oznakowanych produktów przekazujemy na wsparcie fundacji. W końcu jesteś tym, co jesz, a produkty Charsznickich Pól Natury powstają z myślą o zdrowiu i świadomością na każdym etapie produkcji – od ekologicznych, certyfikowanych upraw, przez produkcję bez dodatków chemicznych i pasteryzacji.
Każdy z naszych produktów powstaje zgodnie z prozdrowotną filozofią firmy: wyrasta na glebie chronionej specjalnymi metodami, z nasion i sadzonek, których nie pryskamy chemią, na certyfikowanym gospodarstwie rolnym. Mamy również certyfikowane: kwaszarnię, zakład produkcyjny oraz zakład konfekcjonowania warzyw i kiszonek.
Jest ekologicznie i zdrowo – bo wszystko u nas powstaje z myślą o zdrowiu i cieszymy się, że wraz z fundacją Rak’n’Roll możemy szerzyć tak dobry przekaz.