CategoriesEko blog

Pomysły na dania z kiszonkami

Pomysły na dania z kiszonkami

Zima to czas, gdy zwyczajowo jemy więcej kiszonych warzyw. I super! Produkty kiszone są lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt i przyczyniają się do wydzielania soków trawiennych. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, otyłości.[1] Dziś przedstawiamy Wam pomysły na całodzienne menu z wykorzystaniem ekologicznych kiszonych warzyw. Jedzmy je na zdrowie!

Pierwsze śniadanie

Kanapki z pastą twarogową i ekologicznymi ogórkami kiszonymi

Składniki:

– 250 g twarogu półtłustego,
– 2 łyżki śmietany 18%,
– 2 ekologiczne kiszone ogórki,
– sól, pieprz do smaku,
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
– pieczywo.

Przygotowanie:

Twaróg ugnieć ze śmietaną na gładką masę, dodaj drobno posiekane ogórki i dopraw solą oraz pieprzem. Posyp szczypiorkiem. Rozsmaruj pastę na ulubionym pieczywie i … gotowe;)

Drugie śniadanie

Wrapy z kurczakiem, kiszonymi ogórkami oraz warzywami

Ta przekąska doskonale sprawdzi się w pracy i w szkole. Przygotuj ją na drugie śniadanie dla siebie oraz dzieci.

 Składniki:

– 2 tortille pełnoziarniste,
– grillowana pierś z kurczaka,
– 2 kiszone ogórki ekologiczne,
– pół papryki,
– 2 garści sałaty,
– pół szklanki jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki majonezu,
– sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Grillowaną pierś z kurczaka, kiszone ogórki oraz paprykę pokrój w grubą kostkę. Jogurt wymieszaj z majonezem i przyprawami. Posmaruj nim podgrzaną tortillę. Na wierzchu ułóż sałatę oraz kurczaka z pozostałymi warzywami. Zwiń ciasno i gotowe.

Obiad

Kotlety mielone z niespodzianką z kiszonego ogórka

 Składniki:

– 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
– 1 jajko,
– 1 średniej wielkości cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
– 4 ekologiczne ogórki kiszone,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– sól i pieprz do smaku,
– bułka tarta.

Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (pilnuj, by się nie przypaliły, bo czosnek zrobi się gorzki). Wystudź.

Do miski włóż mięso mielone, dodaj jajko, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób. Kiszone ogórki pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do mielonego mięsa. Ponownie wyrób. Zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj niewielkie kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż do czasu, gdy mięso będzie apetycznie zrumienione.

Kotlety mielone możesz podawać z dodatkiem purre lub kaszy gryczanej oraz ulubionymi warzywami. Smacznego!

Podwieczorek

Owocowy pudding z chia z kombuchą i świeżymi owocami

Składniki:

– 200 ml kombuchy karate gurepu,
– 200 ml mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego lub owsianego),
– 4 łyżki nasion chia,
– 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
– ulubione owoce do podania (np. truskawki, maliny, mango, borówki),
– garść orzechów lub płatków kokosowych do posypania.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj kombuchę z mlekiem roślinnym. Dodaj nasiona chia i ponownie dokładnie wymieszaj, aby nasiona nie tworzyły grudek. Jeśli chcesz, dodaj syrop klonowy lub miód do smaku i ponownie wymieszaj.

Odstaw mieszankę na około 10 minut, a następnie ponownie wymieszaj, by nasiona równomiernie napęczniały. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc, by pudding zgęstniał. Przed podaniem pudding udekoruj świeżymi owocami, orzechami lub płatkami kokosowymi. 

Pudding chia możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do dwóch dni. Eksperymentuj z różnymi smakami kombuchy, aby uzyskać różnorodne warianty smakowe.

Kolacja

Tradycyjna zupa ogórkowa

Zupa na kolację zimą to świetny pomysł! Spróbuj raz, a gwarantujemy, że będziesz po nią sięgać z ochotą.

 Składniki:

– 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
– 500 g ekologicznych ogórków kiszonych,
– 6 ziemniaków,
– 2 marchewki,
– 1 cebula,
– 2 łyżki śmietany do zupy,
– sól, pieprz, koperek.

Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion. Zagotuj w nim obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Na patelni przesmaż starte na tarce ekologiczne ogórki kiszone oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy warzywa w bulionie będą miękkie, do garnka dodaj ogórki. Całość gotuj 5 minut. Spróbuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj zahartowaną śmietanę. Posyp pokrojonym drobno koperkiem. Smacznego!


Źródła
[1] https://ksow.pl/files/Bazy/Biblioteka/files/Kiszonki._Praktyczny_przewodnik_dla_kazdego.pdf