CategoriesEko blog

Kombucha nie tylko do picia. Jak w nieoczywisty sposób wykorzystać w kuchni ten wyjątkowy napój?

Kombucha nie tylko do picia. Jak w nieoczywisty sposób wykorzystać w kuchni ten wyjątkowy napój?

Kombucha to musujący napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Powstaje dzięki procesowi fermentacji, któremu poddana jest słodzona cukrem herbata z dodatkiem grzybka herbacianego, (tzw. SCOBY), zawierającego symbiotyczne bakterie i drożdże.

Kombuchę można pić, ale – jak się okazuje, doskonale sprawdza się także w kuchni. Zaskocz znajomych, zainspiruj się i przygotuj pyszności z wykorzystaniem ekologicznej kombuchy, w sam raz na przystawkę, danie główne i deser!

Kombucha Karate Suguri
Kombucha Karate Gurepu
Kombucha Karate Kurashikku

Lekka sałatka z sosem z kombuchą

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • pęczek zielonych szparagów
  • mała cukinia
  • mix młodych liści
  • kilka rzodkiewek
  • szczypior
  • ulubione kiełki, np. pora, rzodkiewki, lucerny itd.

Sos:

  • 1/2 szklanki ekologicznej Kombuchy Karate
  • 3/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Warzywa umyj i osusz. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odstaw do przestygnięcia. Szparagi w całości oraz cukinię pokrojoną w plastry ugrilluj na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki włóż do miski z lodem i zalej ekologiczną kombuchą. Na talerzu ułóż mix młodych liści oraz przestudzoną kaszę, a na to wyjęte z kombuchy z lodem plastry rzodkiewki (nie wylewaj płynu – posłuży za bazę sosu!), pokrojone, ugrillowane szparagi i plastry cukinii. Posyp posiekanym szczypiorem, a na wierzch ułóż odrobinę kiełków. Do miski z kombuchą dodaj odrobinę soli, pieprzu, miód oraz stopniowo oliwę. Sałatkę polej przygotowanym sosem i gotowe!

 

Cytrynowo-dyniowe risotto z kombuchą

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g ryżu do risotto
  • ½ średniej wielkości dyni hokkaido
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml ekologicznej Kombuchy Karate
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanych orzechów (do wyboru: nerkowców, pistacji lub innych)
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie odrobina startego parmezanu lub innego, twardego, dojrzewającego sera

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek zeszklij na maśle ze skórką z cytryny i sporą ilością pieprzu. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię i smaż chwilę, tak aby dynia się nie rozpadła (powinna być delikatnie chrupiąca). Następnie dodaj ryż, a potem kombuchę i odczekaj chwilę, aż płyn odparuje. Partiami dolewaj bulion i co kilka minut dokładnie mieszaj risotto, by nie przywarło do dna garnka. Po ok. 15-20 minutach dolej śmietankę i wymieszaj. Na koniec dorzuć posiekane orzechy (część możesz zostawić do udekorowania), dopraw do smaku i posyp parmezanem. Risotto podawaj ze szklanką schłodzonej ekologicznej Kombuchy Karate.

 

Orzeźwiająca granita z kombuchą

Składniki:

  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki soku grapefruitowego
  • 1 szklanka ekologicznej Kombuchy Karate
  • 50 ml wody
  • świeża bazylia
  • do przyozdobienia: suszony rokitnik, dzika róża

Przygotowanie:

Sok pomarańczowy, grapefruitowy i kombuchę oraz bazylię wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelej do miseczki lub plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na min. 4 godziny. Jak masa będzie odpowiednio zmrożona, przy pomocy widelca zeskrob granitę do kryształowego kieliszka, udekoruj rokitnikiem i suszonymi płatkami dzikiej róży i delektuj się orzeźwiającym deserem.

Smacznego!!!