Kombucha to musujący napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Powstaje dzięki procesowi fermentacji, któremu poddana jest słodzona cukrem herbata z dodatkiem grzybka herbacianego, (tzw. SCOBY), zawierającego symbiotyczne bakterie i drożdże.
Kombuchę można pić, ale – jak się okazuje, doskonale sprawdza się także w kuchni. Zaskocz znajomych, zainspiruj się i przygotuj pyszności z wykorzystaniem ekologicznej kombuchy, w sam raz na przystawkę, danie główne i deser!
Lekka sałatka z sosem z kombuchą
Składniki:
- ½ szklanki kaszy bulgur
- pęczek zielonych szparagów
- mała cukinia
- mix młodych liści
- kilka rzodkiewek
- szczypior
- ulubione kiełki, np. pora, rzodkiewki, lucerny itd.
Sos:
- 1/2 szklanki ekologicznej Kombuchy Karate
- 3/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa umyj i osusz. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odstaw do przestygnięcia. Szparagi w całości oraz cukinię pokrojoną w plastry ugrilluj na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki włóż do miski z lodem i zalej ekologiczną kombuchą. Na talerzu ułóż mix młodych liści oraz przestudzoną kaszę, a na to wyjęte z kombuchy z lodem plastry rzodkiewki (nie wylewaj płynu – posłuży za bazę sosu!), pokrojone, ugrillowane szparagi i plastry cukinii. Posyp posiekanym szczypiorem, a na wierzch ułóż odrobinę kiełków. Do miski z kombuchą dodaj odrobinę soli, pieprzu, miód oraz stopniowo oliwę. Sałatkę polej przygotowanym sosem i gotowe!
Cytrynowo-dyniowe risotto z kombuchą
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g ryżu do risotto
- ½ średniej wielkości dyni hokkaido
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 100 ml ekologicznej Kombuchy Karate
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanych orzechów (do wyboru: nerkowców, pistacji lub innych)
- świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie odrobina startego parmezanu lub innego, twardego, dojrzewającego sera
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklij na maśle ze skórką z cytryny i sporą ilością pieprzu. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię i smaż chwilę, tak aby dynia się nie rozpadła (powinna być delikatnie chrupiąca). Następnie dodaj ryż, a potem kombuchę i odczekaj chwilę, aż płyn odparuje. Partiami dolewaj bulion i co kilka minut dokładnie mieszaj risotto, by nie przywarło do dna garnka. Po ok. 15-20 minutach dolej śmietankę i wymieszaj. Na koniec dorzuć posiekane orzechy (część możesz zostawić do udekorowania), dopraw do smaku i posyp parmezanem. Risotto podawaj ze szklanką schłodzonej ekologicznej Kombuchy Karate.
Orzeźwiająca granita z kombuchą
Składniki:
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 1,5 szklanki soku grapefruitowego
- 1 szklanka ekologicznej Kombuchy Karate
- 50 ml wody
- świeża bazylia
- do przyozdobienia: suszony rokitnik, dzika róża
Przygotowanie:
Sok pomarańczowy, grapefruitowy i kombuchę oraz bazylię wrzuć do blendera i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelej do miseczki lub plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na min. 4 godziny. Jak masa będzie odpowiednio zmrożona, przy pomocy widelca zeskrob granitę do kryształowego kieliszka, udekoruj rokitnikiem i suszonymi płatkami dzikiej róży i delektuj się orzeźwiającym deserem.
Smacznego!!!