CategoriesEko blog

Jak pysznie nie marnować?

Jak pysznie nie marnować?

Święta minęły i okazało się, że zostało Ci zbyt dużo jedzenia? Postaraj się go nie marnować – część potraw można zamrozić, niektórymi podzielić się z innymi, z części zrobić zupełnie inne danie. Przykładem ostatniego rozwiązania jest kulebiak. Danie to ma wschodnie korzenie. Oryginalnie składało się z ciasta drożdżowego nadzianego farszem – z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo, gotowanych ryb.[i]  Do jego przygotowania wykorzystasz resztę kapusty wigilijnej lub bigosu. Większość pozostałych składników pewnie masz w domu.

Składniki na ciasto drożdżowe:

– 0,5 kg mąki pszennej (typ 450)
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 200 ml mleka
– 2 jajka
– 3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

600 g kapusty wigilijnej lub bigosu pozostałych ze świąt

Dodatkowo:

– 1 żółtko
– czarnuszka lub ziarna czarnego sezamu

Przygotowanie:

Zaczynamy od zaczynu – do niewielkiej salaterki lub kubka rozkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz wlej pół szklanki lekko podgrzanego (ale nie gotującego się!) mleka. Całość dokładnie rozetrzyj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pozostałą mąkę, mleko, sól oraz jajka włóż do szklanej lub metalowej miski. Dodaj zaczyn i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wlej olej. Wyrabiaj ręcznie przez minimum 10 minut (lub 5 minut w mikserze ze specjalnymi hakami do ciasta drożdżowego).

Miskę z ciastem przykryj suchą ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Stolnicę hojnie posyp mąką. Przełóż ciasto z miski. Oderwij sporą garść ciasta i odłóż na bok.

Pozostałe ciasto podziel na dwie części. Z każdej z nich rozwałkuj prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz pilnując by nie dotykał brzegów. Rozłóż go równomiernie. Ciasto z farszem zwiń jak roladę – wzdłuż dłuższego boku. Sklej brzegi i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. To samo wykonaj z drugim plackiem.

Z małej kulki odłożonego ciasta wytnij dekoracyjne kształty – paski, serduszka, gwiazdki. Ułóż na kulebiakach. Rolady przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik (góra, dół) do 175° C. Wierzch kulebiaków posmaruj żółtkiem. Posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz przez ok. 40 minut.

Podawaj na ciepło jako samodzielną przekąskę lub dodatek do czerwonego lub grzybowego barszczu.

Smacznego!


Źródła:
[i] https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kulebiak-generalowej-kickiej