Ustalmy jedno: święta Bożego Narodzenia bez kapusty kiszonej byłyby równie nieudane jak Wigilia bez „Kevina samego w domu”. Ten tradycyjny przysmak jest nie tylko smaczny, ale jakże wszechstronny! Na świątecznym stole może stanowić zarówno samodzielne danie, jak i bazę lub dodatek do innych potraw. Kapusta kiszona to bezapelacyjnie królowa wieczerzy wigilijnej, ale równie wdzięcznie prezentuje się także w towarzystwie mięsiwa. Planujesz święta w odsłonie eko? Wybierz ekologiczną kapustę kiszoną, a Twoje kubki smakowe z pewnością Ci podziękują!
Kapusta kiszona – przez niektórych nazywana królową kiszonek, to bez wątpienia jedno z kulinarnych dóbr narodowych. Jest niezwykle wartościowym składnikiem diety, który warto spożywać regularnie. Jest bogata w probiotyki, czyli korzystne bakterie, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz wspomagają pracę układu odpornościowego. Słynie z wysokiej zawartości witaminy C, która m.in. zwiększa zdolność wchłaniania żelaza z układu pokarmowego[1]. Dostarcza również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminę A, E, K, a także rutynę. Jest ponadto źródłem przeciwutleniaczy – karotenoidów i polifenoli, błonnika pokarmowego, siarki, wapnia, magnezu, miedzi, potasu i żelaza. Pomaga również w regulacji poziomu cukru we krwi i obniżaniu poziomu cholesterolu[2].
Kiszona na piątkę! Jak rozpoznać dobrą kapustę?
Aby goście po świątecznym biesiadowaniu długo wspominali smak potraw przygotowanych z kapusty kiszonej, warto zadbać o to, by wybrać tę ze sprawdzonego źródła, ukiszoną bez zbędnych dodatków w postaci konserwantów, regulatorów kwasowości czy przeciwutleniaczy. Idealnie, jeśli nie jest pasteryzowana – zachowuje wówczas pełnię smaku i właściwości.
Warto pamiętać o tym, by nie pomylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną – to nie jest ten sam produkt! Kiszona kapusta powstaje w wyniku procesu fermentacji, który bezpośrednio wpływa na jej właściwości odżywcze, powodując jednocześnie przedłużenie okresu przydatności do spożycia tego warzywa. Przed kiszeniem kapustę umieszcza się w zacienionym miejscu, co pozwala usunąć chlorofil oraz związki siarkowe zawarte w tym produkcie. Dzięki temu usuwane są nieprzyjemny zapach oraz charakterystyczna gorycz. Po odpowiednim doprawieniu (m.in. solą, która eliminuje bakterie gnilne) kapusta jest szczelnie zamykana na co najmniej 2 tygodnie. Wydłużenie tego czasu zmienia smak ekologicznej kapusty kiszonej na ostrzejszy i bardziej wyrazisty.
Kapustę kwaszoną natomiast zalewa się octem z cukrem, dodaje przyprawy oraz substancje konserwujące. Przede wszystkim jednak, w odróżnieniu od kapusty kiszonej, nie potrzebuje ona czasu na tak cenną dla ostatecznego smaku i właściwości – fermentację. Kapusta kwaszona, po zalaniu octem, jest od razu pakowana i wysyłana do sklepów. Brak procesu fermentacji sprawia, że kapusta kwaszona jest pozbawiona cennych dla zdrowia probiotyków.
Ekologiczna kapusta kiszona – dlaczego warto?
Do produkcji ekologicznej kapusty kiszonej używa się wyłącznie warzyw pochodzących z certyfikowanych upraw. Przez cały okres wzrostu rośliny nie są poddawane działaniu sztucznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony, a w czasie ich rozwoju nie stosuje się także sztucznych technologii mających przyspieszać proces wzrostu roślin. Dobra ekologiczna kapusta kiszona produkowana jest tradycyjnymi metodami, bez użycia konserwantów, regulatorów kwasowości czy przeciwutleniaczy.
Euroliść prawdę Ci powie
Aby mieć pewność, że do twojego świątecznego zakupowego koszyka trafi produkt ekologiczny, upewnij się, że na jego etykiecie widnieje Euroliść. Jest to logo europejskiego systemu rolnictwa ekologicznego, które potwierdza autentyczność certyfikowanego produktu BIO. Euroliść na opakowaniu oznacza, że żywność została wyprodukowana zgodnie z prawnie zatwierdzonymi zasadami uprawy, hodowli i przetwórstwa, z poszanowaniem środowiska, klimatu i dobrostanu zwierząt.
Organizacja świąt w duchu eko to doskonały pomysł nie tylko na pyszne i jakościowe jedzenie, ale również forma wsparcia lokalnych producentów i wytwórców oraz dołożenie swojej cegiełki do ochrony zasobów środowiska naturalnego. Jeśli brakuje ci inspiracji kulinarnych na świąteczne dania, podrzucamy pomysły na szybkie, proste i smakowite potrawy z wykorzystaniem ekologicznej kapusty kiszonej. Smacznego!
Ekologiczna kapusta kiszona na świątecznym stole – przepisy
Ekologiczna kapusta wigilijna na ciepło
Podsmaż cebulę na oleju lub maśle, dodaj kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę wody. Duś na małym ogniu przez około 30-40 minut. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj do niej suszone śliwki, jabłka lub grzyby.
Ekologiczna kapusta kiszona z grochem
Groch namocz przez noc, następnie ugotuj do miękkości. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj kapustę kiszoną i gotowany groch. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Duś razem przez kilka minut.
Karkówka pieczona w ekologicznej kapuście kiszonej
Składniki:
- 4 dość grube plastry karkówki
- 4 łyżki oleju
- sól
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 600 g ekologicznej kiszonej kapusty
- pół łyżeczki kminku
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3-4 liście laurowe
- 1 szklanka wody lub bulionu
Przygotowanie:
Kapustę, jeżeli jest mocno kwaśna, warto uprzednio przepłukać. Następnie rozłóż ją naczyniu żaroodpornym i przypraw. Przygotowuj marynatę, łącząc olej z przyprawami – natrzyj plastry karkówki. Mięso ułóż na kapuście kiszonej, najlepiej plastry obok siebie, wlej wodę lub bulion. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 1,5 godziny. W tzw. międzyczasie kontroluj i sprawdzaj mięso widelcem, ponieważ długość pieczenia zależy od grubości plastrów. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę naczynia, aby karkówka się lekko przyrumieniła.
Ryba pieczona w ekologicznej kapuście kiszonej
Składniki:
- 1 kg ekologicznej kiszonej kapusty
- 6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 por
- 5 filetów ulubionej ryby
- sok z ½ cytryny
- przyprawa do ryb
- 250 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kapustę lekko odciśnij z nadmiaru soku i dość drobno pokrój. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora posiekaj w półplasterki i dodaj do kapusty. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, następnie dodaj je do kapusty, a całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piecz około 90 minut, co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu lub wina.
Filety ryby skrop sokiem z cytryny i delikatnie natrzyj przyprawami. Kiedy kapusta jest już odpowiednio uduszona, na wierzchu ułóż rybę, z powrotem przykryj folią i zapiecz dodatkowe 15 minut.
Źródła:
[1] https://kukbuk.pl/artykuly/wlasciwosci-kiszonej-kapusty-i-soku-z-kiszonej-kap/