Kapuśniak, pierogi, łazanki, bigos – wszyscy doskonale znamy klasyczne, ale też czasochłonne potrawy z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Skoro jednak kapusta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, warto włączyć ją do codziennego menu – także do szybkich przekąsek. Jak to zrobić? Z czym kiszona kapusta smakuje najlepiej?
Jeśli szukasz nowych sposobów na cieszenie się prozdrowotnymi właściwościami tego cudownego sfermentowanego warzywa, jesteś pod dobrym adresem. Oto kilka łatwych tricków, którymi wzbogacisz o kiszoną kapustę swoje śniadania, lunche i kolacje. Będzie kolorowo i soczyście!
KISZONA KAPUSTA W KANAPCE (lub w jajecznicy)
Po co się ograniczać? Mdłe kanapki z jajkiem, pomidorem i serem potrafią się szybko przejeść. Aby stały się nie tylko bardziej apetyczne i wytrawne, ale też bogatsze w witaminy, możesz wzbogacić je o odrobinę kiszonej kapusty. Pamiętaj jednak, aby wcześniej odsączyć ją z wody i nie namoczyć chleba. Jadasz czasem jajecznicę? Następnym razem wmieszaj w nią parę łyżek kapusty, nabierze wówczas niecodziennego smaku.
KISZONA KAPUSTA Z AWOKADO
Lubisz awokado? Doskonale! Podkręć jego kultowy maślany smak, a polubisz je jeszcze bardziej. Przekrój owoc na pół, bez obierania, tworząc naturalną miskę. Wyjmij pestkę, a w jej miejsce wciśnij odrobinę kapusty. To twoja nowa ulubiona przekąska – pełna błonnika i probiotycznych właściwości.
WRZUĆ KAPUSTĘ DO SAŁATKI
Może to być totalnie minimalistyczna sałatka. Wystarczą liście sałaty, drobno poszatkowana czerwona cebula, kilka pokrojonych ogórków konserwowych, odrobina soku z cytryny i oliwy z oliwek, przyprawy i oczywiście – kapusta. Do miski dolej też nieco wody spod kapusty. Oto lekka i smaczna miska zdrowia.
KAPUSTA PASUJE DO SMOOTHIE
Nie wierzysz? Spróbuj. Do miksera załaduj dwie szklanki liściastych warzyw (na przykład rukolę i szpinak), dwa banany, jedno jabłko, trochę wody, parę łyżek kapusty kiszonej i kilka kostek lodu. Całość rozdrobnij, a potem wlej do słoika. Kiszona kapusta doda napojowi kwaśnego posmaku, który ma właściwości orzeźwiające.
KAPUSTA KISZONA W ZIEMNIAKACH
Gdy przyrządzisz już ziemniaki do obiadu, wmieszaj w nie kilka łyżek kiszonej kapusty. Klasyczny dodatek zyska w ten sposób dodatkowe właściwości zdrowotne, ale też będzie bogatszy smakowo i nieco bardziej chrupiący.
PIECZONA KAPUSTA Z ULUBIONYMI WARZYWAMI
Zdarza ci się zapiekać warzywa jak frytki? Mogą to być bataty, marchewka, buraki czy seler –najlepiej wszystko naraz. Dorzuć do nich jeszcze kiszoną kapustę. Posyp ją świeżymi ziołami, skrop oliwą i delikatnie posól. Dzięki temu twoje warzywne frytki będą jeszcze bardziej kolorowe, ale też zdrowsze.
DODAWAJ KISZONĄ KAPUSTĘ DO KLOPSÓW
Na pewno czasami przyrządzasz klopsy. Są delikatne, soczyste i pełne smaku. Teraz zrób je tak samo jak zawsze, ale – oprócz przypraw i cebuli – dodaj do nich odrobinę kiszonej kapusty. Nabiorą nieco kwaśnego posmaku, ale będą równie pyszne.
ZRÓB SOBIE MISKĘ RYŻU
Nie wyrzucaj ugotowanego ryżu, który został ci z obiadu. Może go łatwo przyrządzić, załatwiając tym samym kwestię lunchu i popołudniowego głodu. Rozgrzej olej na patelni, dodaj warzywa, które akurat masz w lodówce, a do tego sól, pieprz i sos sojowy, a potem smaż przez chwilę, mieszając. Na koniec dorzuć ryż i kapustę. Smacznego!
KANAPKA Z GRILLOWANĄ KAPUSTĄ
Pyszną kanapkę z grillowanym serem doceni dosłownie każdy. Chcesz ją urozmaicić? Wciśnij do niej nieco kiszonej kapusty. Teraz będzie zdrowsza i bardziej chrupiąca. Kapustę możesz też dodawać do burgerów – między plaster sera a mięsną wkładkę.
PIZZA Z KAPUSTĄ
Czemu nie? Różne dodatki uzupełniają pizzę: pieczarki, kiełbasa, pepperoni, czarne oliwki, cebula, zielona papryka, dodatkowy ser czy świeży czosnek – co tylko zechcesz! Niektórzy nie trawią w pizzy tuńczyka, brokułów albo ananasa, inni przepadają za takimi „egzotycznymi” mieszankami smaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sprawdzić, czy pizza zasmakuje ci z kapustą. Zrób własną lub zamów z tradycyjnymi dodatkami, a potem przyprósz ją nieco tym wspaniałym warzywem (tylko nie przesadź, żeby nie zdominowała pozostałych dodatków) i ciesz się jego supermocami.
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY
Możesz skorzystać z kapusty jako dodatku do sałatki, ale możesz też spróbować inaczej: uczynić kapustę jej głównym składnikiem. Najpierw ją odcedź, poszatkuj i wrzuć do miski. Następnie dodaj posiekaną zieloną paprykę, cebulę, seler i ocet winny. Na koniec dopraw ziołami. Wymieszaj i ciesz się bogatą, pikantną i chrupiącą sałatką.
ZJEDZ Z KUBEŁKA
To tak naprawdę najłatwiejszy sposób, by cieszyć się jej smakiem i wartościami. Próbowanie różnych przepisów przy napiętym grafiku może być przytłaczające. Jeśli więc masz mało czasu, polecamy chwycić widelec i zjeść to superwarzywo wprost z opakowania. Oczywiście od Charsznickich Pól Natury!
DO CZEGO NAJLEPIEJ PASUJE KAPUSTA KISZONA?
Odpowiedź jest prosta: prawie do wszystkiego! Przepisy są ograniczone tylko przez twoją wyobraźnię i kubki smakowe – masz pełną swobodę, możesz z kapustą eksperymentować, odkrywać nowe połączenia, mieszać smaki i sprawdzać, w jakich wariantach najlepiej ci smakuje. Nie musisz stosować jej tylko do klasycznych przepisów. Nie pozwól, by za długo czekała w lodówce. Oswój się z nią, zaprzyjaźnij, ona naprawdę świetnie działa na żołądek.
O prozdrowotnych cechach kapusty kiszonej pisaliśmy już nie raz.
I jeszcze nie raz do tego wrócimy.