Czym smakują Święta Bożego Narodzenia? Jedni najbardziej cenią karpia, inni śledzie, pierogi albo rybę po grecku, są i tacy, którzy niecierpliwie czekają na słodkości: sernik, mazurek, a może nawet zupę owocową. Na świątecznym stole znakomicie sprawdzają się również sałatki, zarówno tradycyjne, jak i bardziej eksperymentalne. Można ich kosztować dowoli, między rodzinnymi pogawędkami i kolejnymi daniami – one nigdy się nie nudzą.
Dziś przygotowaliśmy dla Was zestaw trzech łatwych sałatkowych przepisów z wykorzystaniem ogórka kiszonego. Jego kwaskowaty smak dodaje warzywnej kompozycji charakterystycznego zastrzyku świeżości. Rześka, wyrazista sałatka pobudza kubki smakowe biesiadników. Kontrastuje ze słodkim ciastem i cięższymi ciepłymi daniami. Wystarczy ją ledwie uszczknąć, by się ożywić.
Do wykonania przepisów rekomendujemy oczywiście nasze ekologiczne ogórki charsznickie. To gwarant głębokiego, ale zrównoważonego smaku – bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy. Święta to czas tradycji, a nasze ogórki są przygotowywane właśnie według tradycyjnej receptury.
SAŁATKA ROSYJSKA, czyli mocna przekąska
Czego potrzebujesz?
- 2 ogórki kiszone (+ 2 łyżki wody z ogórków kiszonych)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 1 marchewka
- 150 g marynowanych buraczków
- 200 g filetów z matiasa
- 4 łyżki majonezu
- 75 g śmietany 18%
- 1 czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- sól + pieprz
Co będziesz robić?
Najpierw ugotuj i obierz ziemniaki oraz jajka. Ziemniaki pokrój na dość duże kawałki, a jajka w ćwiartki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Ogórki, buraki, cebulę i matiasy pokrój w kostkę. Wszystkie składniki odłóż.
Teraz zajmij się przygotowaniem sosu. Wymieszaj majonez ze śmietaną i wodą z ogórków, dopraw całość solą i pieprzem. Następnie poszatkuj drobno natkę pietruszki i dodaj ją do sosu (odłóż odrobinę na potrzebę dekoracji), a potem wymieszaj.
Weź szklaną miskę. Warzywa i matiasy układaj na przemian z sosem – możesz zacząć od buraczków. Ostatnia warstwa to sos. Udekoruj ją na koniec ćwiartkami jajek i pietruszką, a potem włóż na parę godzin do lodówki. Podawaj schłodzoną.
SAŁATKA JARZYNOWA: wersja wegańska na stół wigilijny
Czego potrzebujesz?
- 4 kiszone ogórki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszkę (korzeń)
- ½ selera
- 2 małe cebule
- ½ szklanki groszku zielonego
- ½ szklanki czerwonej fasoli
- 1 szklanka wegańskiego majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 pęczek koperku
- sól + pieprz
Co będziesz robić?
Ugotuj marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler, a potem poczekaj, aż wystygną. Następnie obierz je i pokrój w równą kostkę. Pokrój również jabłko, cebulę i szczypiorek. W dużej misce połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Następnie dodaj majonez, musztardę, groszek, fasolę. Posiekaj również koperek i dorzuć do sałatki. Wymieszaj wszystkie składniki i intensywnie dopraw: solą i pieprzem.
Pro Tip: Jeśli chcesz, by sałatka nabrała intensywniejszego aromatu, nie gotuj warzyw, ale upiecz je (już pokrojone!) w piekarniku. Pamiętaj, by najpierw skropić je oliwą.
SAŁATKA GYROS na drugi dzień świąt
Czego potrzebujesz?
- przyprawa gyros
- 3 kiszone ogórki
- 3 duże pomidory
- 3 niewielkie piersi z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 200 g majonezu
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- oliwa do smażenia
- sól + pieprz
Co będziesz robić?
Piersi z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, pietruszką i drobno posiekanym czosnkiem. Całość dopraw również solą i pieprzem.
Pomidory sparz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również ogórki, kapustę pekińską i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki ułóż warstwowo w szklanej misce. Zacznij od kurczaka, potem ogórki i cebula, ketchup i pomidory, majonez, kukurydza i kapusta pekińska.
Pro Tip: Przyprawę gyros możesz również zrobić samodzielnie. Potrzebujesz do tego po połowie łyżeczki poszczególnych przypraw: suszonej cebuli, oregano, tymianku, rozmarynu, chili, gorczycy, słodkiej papryki i soli. Wszystkie razem zblenduj.
Życzymy smacznego oraz smakowitych i zdrowych Świąt!