CategoriesEko blog

Ogórkowa jak u babci

Ogórkowa jak u babci

Są potrawy, których smak przenosi nas w czas dzieciństwa. Jedną z nich jest, według nas, aromatyczna, kwaśna i jednocześnie zaskakująco aksamitna zupa ogórkowa. Gorąca, wypełniona kawałkami chrupiących ogórków potrafi nie tylko zaspokoić apetyt, ale także poprawić nastrój. Czy istnieje lepsza definicja comfort food? 

Żeby przygotować najlepszą wersję tej zupy potrzeba:

  • 0,5 kilograma ekologicznych ogórków kiszonych
  • 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • jednego skrzydła z indyka
  • 0,5 kilograma ziemniaków
  • 3 marchewek
  • 1 pietruszki (korzeń)
  • 2 łodyg selera
  • 1 małej cebuli
  • 2 litrów wody
  • przypraw – łyżeczki soli, pół łyżeczki ziaren pieprzu, 3 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 200 g śmietanki 30%
  • świeżego koperku do dekoracji

Wykonanie:

  • Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka.
  • Dodaj pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę, selera, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Cebulę przekrój na pół i w łupinie opal na palniku. Dodaj do garnka.
  • Całość zalej zimną wodą. Dodaj przyprawy i zagotuj.
  • Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  • W tym czasie ekologiczne ogórki kiszone wyjmij z zalewy. Nie wylewaj soku, w którym są – on będzie jeszcze potrzebny.
  • Połowę ogórków zetrzyj na grubych oczkach tarki. Drugą połowę pokrój w niewielką kostkę.
  • Gdy ziemniaki już będą miękkie, a zupa przejdzie aromatem warzyw, ostrożnie wyjmij z garnka mięso. Usuń skóry, oddziel je od kości. Mięso porwij na mniejsze części i włóż do garna.
  • Teraz nadszedł czas na bohatera dania – ekologiczne ogórki kiszone. Wrzuć je do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
  • Następnie dolej pół szklanki soku z ekologicznych ogórków kiszonych. Gotuj kolejne 5 min.
  • Skosztuj – jeśli zupa jest za mało kwaśna lub słona możesz dolać więcej ogórkowego soku.
  • Wlej śmietankę 30%. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Nakładaj gorącą na talerze. Udekoruj świeżym koperkiem.
  • Zupę możesz podać z pajdą wiejskiego chleba hojnie posmarowanego prawdziwym masłem.

Smacznego!

PS Pamiętaj, że podstawą dobrej ogórkowej są dobrej jakości kiszone ogórki. W sklepie wybieraj te oznaczone symbolem euroliścia. Masz wtedy pewność, że produkt spełnia wszystkie restrykcyjne normy hodowli i produkcji żywności ekologiczne. W uprawach BIO nie są stosowane nawozy sztuczne, chemiczne środki ochrony roślin czy stymulatory wzrostu. Rośliny pobierają z gleby to, czego w danym stadium rozwojowym potrzebują, w ilościach, których potrzebują i w formie, która jest im potrzebna.

Ekologiczne charsznickie ogórki kiszone bio