CategoriesEko blog

Kapusta kiszona do potraw z grilla

Kiszona kapusta do potraw z grilla

Polacy tak mocno pokochali grillowanie, że żartobliwe zyskało miano sportu narodowego, a 2 maja to w kalendarzu świąt nietypowych Dzień Grilla. Niezależnie od tego, jakie uczucia żywicie w stosunku do przyrządzania w ten sposób posiłków, przedstawiamy kilka pomysłów na wzbogacenie ich o ekologiczną kapustę kiszoną. Dzięki niej grillowane jedzenie zyska jeszcze więcej smaku i aromatu. 

Ekologiczną kapustę kiszoną można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto kilka z nich:

  • jako dodatek do pieczonych kiełbasek – ten grillowany klasyk wiele zyska dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Kwaśna i chrupiąca kapusta kiszona świetnie się komponuje z intensywnym smakiem kiełbasy. Jednocześnie, dzięki dużej zawartości błonnika, powoduje zwiększone uczucie sytości[i], co może pomóc nam uniknąć przejedzenia i dyskomfortu z tym związanego;
  • jako dodatek do burgerów – wystarczy dodać ją do środka lub na wierzch burgera, by wzbogacić jego smak i nadać mu chrupkości;
  • jako baza do sałatki – w myśl zasady im prościej, tym lepiej, do kiszonej kapusty wystarczy dodać świeże warzywa, zioła czy dressing, by stworzyć smaczną i orzeźwiającą sałatkę;
  • jako potrawa z grilla – kapusta kiszona sama w sobie jest pełna smaku. Można przez kilka minut grillować ją na ruszcie do momentu aż będzie lekko zrumieniona i cieszyć się jej smakiem i aromatem na równi z innymi daniami. Pamiętajcie, że kiszonej kapusty nie musimy grillować zbyt długo!

Poza tym sok z kiszonej kapusty to świetna baza do stworzenia aromatycznej marynaty do mięsa. Karkówkę, schab lub żeberka należy dokładnie zanurzyć w marynacie na bazie ekologicznego soku z kiszonej kapusty oraz ulubionych przypraw i pozostawić na minimum 2 godziny w lodówce (a najlepiej przez całą noc). Pamiętajcie tylko, że sok jest słony, dlatego do marynaty dajcie mniej soli niż zazwyczaj. Przygotowane w ten sposób mięso będzie kruche i niezwykle soczyste. W dniu grillowania mięso należy wyjąć z lodówki i ocieplić. Wytrzeć z nadmiaru marynaty, by znajdujące się na wierzchu przyprawy pod wpływem wysokiej temperatury nie przypaliły się i nie zgorzkniały. Grillować do czasu, aż w środku będzie przepieczone, a z wierzchu smakowicie zrumienione.

Nie da się ukryć, że na smak potraw wpływa jakość użytych do gotowania składników. Wybierając kiszoną kapustę sięgnijcie po tę ekologiczną, opatrzoną certyfikatem euroliścia. Dzięki temu macie pewność, że nie będzie zawierała toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.[ii] Celem rolnictwa ekologicznego jest bowiem dążenie do zapewnienia jak najwyższej jakości produktów i zniesienie ryzyka zanieczyszczenia ich szkodliwymi substancjami.[iii]

Ekologiczna kapusta kiszona bio


Źródła:

[i] https://dietetycy.org.pl/kapusta-kiszona/
[ii] https://jemyeko.com/zywnosc-ekologiczna-czyli-jemy-dla-zdrowia/
[iii] Ibidem