CategoriesAktualności

Przedjesienne budowanie odporności za pomocą buraka

Przedjesienne budowanie odporności za pomocą buraka

Czerwony burak to bomba odżywcza, która oferuje niesamowite korzyści zdrowotne – aktywnie wspiera m.in. układ odpornościowy. To superwarzywo, które warto włączyć do diety zwłaszcza przed nadchodzącym sezonem jesienno-zimowym.

Burak jest pełen niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ważnych dla poprawy zdrowia i odporności. Buraki (korzeń, łodyga i liście) pomagają zapobiegać nawracającym przeziębieniom i grasującym wirusom. Zwłaszcza część korzeniowa buraka jest wszechstronna i ma długi (jak na warzywo) okres przydatności do spożycia. Możesz buraki mrozić, a potem wykorzystać do smoothie lub zup.

Poznaj aż 5 sposobów, w jakie czerwone buraki wzmacniają Twój układ odpornościowy.

Buraki są źródłem witaminy C

Większość z nas to wie: witamina C jest kluczowa dla budowy silnego układu odpornościowego. Często, w celu jej uzupełnienia, sięgamy po pomarańcze, grejpfruty, truskawki i paprykę, ale to buraki są naprawdę konkurencyjne w jej dostarczaniu.

Witamina C jest niezbędnym mikroelementem, doskonale wspierającym funkcje komórkowe i wzmacniającym ochronę immunologiczną. Nasze ciała nie wytwarzają witaminy C, więc głównie pozyskujemy ją przez dietę. Oczywiście możemy też przyjmować witaminy (co zresztą wskazane) w formie suplementów, ale dietetycy przekonują nie od dziś – najbardziej korzystne jest ich wchłanianie z pożywienia.

Buraki są bogate w żelazo

Burak, zwłaszcza jego wspaniałe zielone liście, są bogatym źródłem żelaza – pierwiastka kluczowego w procesie wytwarzania zdrowych czerwonych krwinek. Cząsteczki żelaza, zawarte w hemoglobinie, wiążą cząsteczki tlenu podczas dopływu krwi do płuc, a następnie doprowadzają tlen do odpowiednich organów.

Często myślimy o witaminie C i cynku jako o głównych składnikach w walce z przeziębieniem i wirusami, ale warto pamiętać, że to również żelazo jest niezbędne dla poprawy funkcji odpornościowych. To ono pomaga organizmowi aktywnie reagować na infekcje.

Inne ciemnolistne warzywa, podobnie jak buraki (tak – buraki są jadalne od korzenia do liścia), są wyjątkowo bogate w żelazo. Jeśli szukasz sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego, dodaj je razem z liśćmi do swojej diety i uzyskaj dodatkowe zdrowotne wsparcie tej jesieni.

Buraki mają cynk (i nie tylko)

Cynk, często występujący w suplementach i pastylkach do ssania, jest środkiem zalecanym zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy. Ten ważny minerał wspiera bowiem zdrowie układu oddechowego. Ale nie tylko. Jego główny wpływ na układ odpornościowy polega na tworzeniu i przyspieszaniu dojrzewania limfocytów T. Niski poziom cynku w organizmie jest powiązany z częstym zapadaniem na infekcje górnych dróg oddechowych, z kolei jego suplementacja może złagodzić przebieg i skrócić czas trwania zakażenia niektórymi wirusami. Badania sugerują, że zażywanie cynku w okresie przeziębienia może skracać czas infekcji.

Burak jest znakomitym roślinnym źródłem cynku i innych ważnych minerałów śladowych, takich jak potas, magnez i mangan.

Buraki i słynny kwas foliowy

Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9, jest konieczny do utrzymania zdrowych komórek w naszym organizmie i niezbędny dla zdrowia w ogóle. Najbardziej znany jest jako nieocenione wsparcie w przebiegu ciąży – jego zadaniem jest między innymi zapobieganie uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu.

Kwas foliowy ma również korzystny wpływ na układ nerwowy i mózg, funkcjonowanie układu pokarmowego, produkcję serotoniny i serce. Poza tym zapobiega anemii. Jego wpływ na układ odpornościowy nie jest bezpośredni, ale wspierając wymienione funkcje organizmu, okazuje się niezwykle istotny dla zachowania zdrowia w okresie jesienno-zimowym. Warto wiedzieć, że regularnie spożywane buraki (na przykład pod postacią zakwasu) mogą stanowić główne źródło kwasu foliowego i zaspokoić zapotrzebowanie na tę cenną witaminę.

Buraki detoksykują wątrobę

Buraki istotnie wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, co również jest ważne w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, a także w walce z infekcjami. Ta ich cecha uaktywnia się ze względu na wysoki poziom betalainy (tworzącej szkarłatny pigment buraka czerwonego), która pomaga wątrobie przetwarzać tłuszcze i inne toksyny.

Sposoby na włączenie buraka do codziennej diety:

  • surówka z buraków do obiadu – jak najczęściej i w różnych wariantach
  • codzienne spożywanie soku i zakwasu z buraków – to nie tuczy!
  • barszcz czerwony (najlepiej na zakwasie) co najmniej raz w tygodniu – kiedyś co niedzielę jadaliśmy rosół. Może by tak przerzucić się na barszcz?
  • popijanie barszczyku na rozgrzanie przy pierwszych chłodach