Kiszonki to naturalne probiotyki pełne pożytecznych bakterii, witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wspierania jego odporności. Często jednak przypominamy sobie o nich dopiero w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Warto pamiętać o tym, że kiszone produkty warto jeść i pić cały rok.
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod skutecznej konserwacji żywności. Dzieje się tak za sprawą dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, które biorą czynny udział w procesie fermentacji mlekowej. Metoda ta pozwala wydobyć z warzyw wszystko, co najcenniejsze dla naszego zdrowia!
Produkty fermentowane są podstawowym i naturalnym źródłem korzystnej mikroflory. Mogą stanowić także doskonały nośnik mikroflory probiotycznej, której właściwości prozdrowotne są potwierdzone w licznych badaniach medycznych[1]. Kiszonki wzmacniają odporność i są niezwykle wartościowym dodatkiem do wielu posiłków. Mimo że chętnie włączamy je do jadłospisu jesienią i zimą, należy pamiętać o tym, że kształtowanie odporności to nieustający proces. Warto zatem dbać o nią przez cały rok i sięgać po kiszone produkty także wiosną i latem – głównie po to, by przygotować organizm do wytężonej walki z wirusami i bakteriami w trakcie chłodniejszych miesięcy.
Naturalne probiotyki i antyoksydanty
Kiszonki warto na stałe wprowadzić do codziennego jadłospisu, ponieważ zawierają dużo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy oraz naturalnych probiotyków[2].
- Antyoksydanty minimalizują szkody spowodowane w organizmie przez wolne rodniki, które powstają m.in. przez stres, picie alkoholu, palenie papierosów czy brak ruchu, a dodatkowo zwiększają ryzyko powstawania i rozwoju wielu chorób.
- Probiotyki pobudzają do działania naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu.
Naukowcy dowiedli, że już 10 tygodni regularnego spożywania kiszonek przyczynia się do pozytywnego wpływu na ludzką mikrobiotę oraz wzmocnienia układu odpornościowego. Co ciekawe, zaobserwowano również spadek stężenia prozapalnych interleukin, które wiązane są m.in. z cukrzycą typu 2, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy chronicznym stresem[3].
Bogactwo witamin
Kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa! Kiszone warzywa są bogate m.in. w witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Dzięki zawartości tych witamin możliwe jest zwiększenie przyswajalności żelaza w organizmie i poprawa pracy układu nerwowego. Ponadto regularnie spożywane kiszonki przyczyniają się do wzmocnienia paznokci oraz poprawy wyglądu skóry czy włosów.
Wsparcie w utrzymaniu prawidłowej sylwetki i redukcji masy ciała
Ponieważ kiszonki zwiększają produkcję enzymów trawiennych, pomagają w ten sposób w wydzielaniu kwasów żołądkowych niezbędnych w procesie trawienia. Aby go „podkręcić”, warto przed posiłkiem (np. przed obiadem) zjeść małą porcję kiszonej kapusty czy ogórków lub wypić pół szklanki soku z kiszonej kapusty:
Warto także wspomnieć, że warzywa w trakcie fermentacji tracą kalorie (redukowana jest w nich wówczas zawartość cukru), zatem porcja kiszonki to zaledwie kilkanaście lub kilkadziesiąt kalorii. Co więcej, zawarty w nich błonnik daje długotrwałe poczucie sytości, dlatego kiszonki polecane są również w dietach redukcyjnych.
Postaw na eko kiszonki!
Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty, kiszone ogórki czy popularna w ostatnich latach kombucha to tylko nieliczne produkty, po które warto sięgać przez cały rok. Ważne jest jednak, by wybierać te, które pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych źródeł – a najlepiej z ekologicznych upraw:
Pamiętajmy, że do produkcji certyfikowanej żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych. Co więcej, produkty takie wytwarza się w oparciu o zasady pełnego poszanowania środowiska, zgodnie z restrykcjami unijnymi, dzięki czemu są one dobre i dla nas, i planety. Jak zatem, spośród wielu produktów na sklepowych półkach, zlokalizować eko produkty?
Symbol dwunastu białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na tle zielonego prostokąta (Euroliść) gwarantuje, że produkt spełnia restrykcyjne unijne wymogi dotyczące metod produkcji, przetwarzania, przechowywania oraz transportu. To także gwarancja tego, że na nasz stół trafiają produkty dobre dla nas i przyjazne dla planety.
Źródła:
https://akademiasmaku.pl/artykul/dlaczego-warto-jesc-kiszonki,18
https://biogo.pl/blog/czemu-warto-jesc-kiszonki-i-jakie-warzywa-nadaja-sie-do-kiszenia/
https://kulinaria.trojmiasto.pl/Okiem-dietetyka-warto-jesc-kiszonki-n120208.html
[1]https://ksow.pl/files/Bazy/Biblioteka/files/Kiszonki._Praktyczny_przewodnik_dla_kazdego.pdf
[2]https://pacjent.gov.pl/diety/jedz-kiszonki-wzmocnic-odpornosc-przed-zima
[3]https://med.stanford.edu/news/all-news/2021/07/fermented-food-diet-increases-microbiome-diversity-lowers-inflammation