Szukasz pomysłów na szybkie, ale lekkie obiady? To łatwizna. Pamiętaj, aby w szafce zawsze mieć komplet przypraw, a w lodówce gotową surówkę. Wystarczy, że dokupisz coś bardziej treściwego – kawałek mięsa lub ryby – a po pracy, bez większego wysiłku, możesz przygotować ekspresowy i aromatyczny obiad. Bez nadmiaru kalorii!
Do obiadu niezmiennie polecamy charsznickie surówki ekologiczne. Nie dodajemy do nich żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości, ani sztucznych przeciwutleniaczy. Amatorom chrupiących warzyw proponujemy aż kilka rodzajów surówek. Przygotowujemy je na bazie kapusty kiszonej, buraczków lub kiszonego ogórka. Wszystkie smakują na równi świeżo i wiosennie.
Co przygotować do surówki?
Oto 5 propozycji.
- Pieczona pierś z kurczaka (z surówką)
Nieśmiertelny klasyk. To danie przyrządzisz zaledwie w pół godziny.
Umyte i rozbite piersi z kurczaka nasmaruj oliwą z oliwek, a potem natrzyj je mieszanką przypraw. My proponujemy mix tego, co można znaleźć niemal w każdej kuchni: suszony tymianek i oregano, słodka papryka i szczypta chili, sól, a także posiekany czosnek i świeża pietruszka (opcjonalnie). W ten sposób przygotowane mięso piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym na około 180 stopni. Podawaj z surówką 5 minut po wyciągnięciu. Możesz również dogotować trochę ryżu.
Proponowane surówki: Colesław / Koperkowa
- Grillowane bataty (z surówką)
Czasami nie potrzeba wiele, by się najeść – wystarczą bataty!
Najpierw ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, a potem pokrój w grubsze talarki. Następnie skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Możesz je teraz przyrządzić: zarówno na grillu elektrycznym, jak i grillowej patelni, jak ci wygodnie. Pamiętaj, że najważniejszy nie jest wybór sprzętu, ale sposób przyprawienia. My proponujemy taką oto mieszankę: oliwa, limonka, miód, szczypta chili, kminek i kolendra. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a powstałym sosem polej zgrillowane bataty. Podawaj na półmisku w towarzystwie surówek.
Proponowane surówki: Z ogórka kiszonego / Z buraczków
- Ekspresowe szaszłyki (z surówką)
Szaszłyki są lekkie, zdrowe i smakują jak lato, chociaż równie dobrze możesz je przygotować zimą, we własnej kuchni.
W najprostszej wersji, oprócz piersi z kurczaka, dobrze mieć pod ręką różne rodzaje papryk, a także czerwoną cebulę. Oczywiście przyda się też komplet przypraw na marynatę. My proponujemy mieszankę oleju, miodu, sosu sojowego, posiekanego czosnku i pieprzu. To w zupełności wystarczy! Pamiętaj jednak, żeby odpowiednio wcześniej namoczyć kurczaka w marynacie – pół godziny to minimum. Szaszłyki nabijaj w kolejności: cebula, papryka, kurczak. Piecz w piekarniku lub na elektrycznym grillu. Podawaj z surówkami.
Proponowane surówki: Colesław / Charsznicka /Firmowa
- Smażony łosoś z fasolką i pieczarkami (oraz surówką)
Aromatycznego łososia przygotujesz w zaledwie 20 minut. Dobrze mieć do niego jakieś dodatki. Masz w zanadrzu pieczarki i fasolkę szparagową? Jeśli tak, to wspaniale! To wystarczy, aby uczynić danie bardziej wyrafinowanym. Jeśli nie – postaw na łososia solo. Możesz też dogotować do niego trochę ryżu.
Zanim wrzucisz łososia na patelnię, polej go sosem sojowym i odstaw na chwilę. Następnie smaż na średnim ogniu z dodatkiem posiekanego czosnku i imbiru, aż będzie miękki. Gdy ściągniesz go z ognia, na pozostałym oleju podsmaż pokrojone pieczarki, fasolkę, również z odrobiną sosu sojowego, czosnkiem i imbirem. Gdy wszystko się już pięknie przyrządzi, połóż z powrotem łososia na patelnię, wyciśnij cytrynę, posyp sezamem i prażoną cebulką, (oczywiście jeśli je posiadasz). Wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj z ryżem i surówkami.
Proponowane surówki: Z buraczków
- Pieczony łosoś na szybko (oczywiście… z surówką)
Łososia możesz przyrządzić jeszcze szybciej, w tej wersji jednak z użyciem piekarnika. I tutaj znowu kluczem do sukcesu (czyli złożonej kompozycji smakowej) będą odpowiednie przyprawy.
My proponujemy musztardę dijon, miód, a oprócz tego czosnek (sporo czosnku, mogą być nawet 4 ząbki), pietruszkę i tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z oliwą. Łososia rozłóż skórką do dołu na papierze do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, a potem nasmaruj marynatą. Na koniec upiecz. Gdy będzie mięciutki, wyciągnij go, skrop cytryną, podawaj z surówkami i ryżem.
Proponowane surówki: Koperkowa / Z ogórka kiszonego / Z buraczków