Gdy zbliża się majówka, zbliża się również sezon na grilla. Organizując go u siebie, z pewnością chcesz przyoszczędzić trochę czasu na przygotowaniach, a jednocześnie zadziwić czymś swoich gości. Natomiast gdy idziesz do kogoś, istnieje duże prawdopodobieństwo, że gospodarz poprosi cię o przygotowanie jakiejś sałatki.
Być może masz już swoje popisowe sałatki na takie okazje – grilla u siebie lub w gościach – ale jeśli brakuje Ci pomysłów lub po prostu chcesz spróbować czegoś innego, mamy dla ciebie kilka smacznych i łatwych przepisów. Nie narobisz się przy nich za dużo, ale na koniec dnia z pewnością ktoś poprosi cię o przepis.
Sałatka z grillowanym bakłażanem i szpinakiem
Grillowany bakłażan jest pyszny i zdrowy. Do sałatki możesz go zgrillować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Czego potrzebujesz?
- 1 duży bakłażan
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka oregano
- 1 mała cebula
- kilka suszonych pomidorów
- 1 opakowanie szpinaku
Do sosu:
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 cytryna
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól + pieprz
Jak to zrobisz?
Pokrój bakłażana w plastry i lekko posól. Odstaw na chwilę, aby uwolnić część soku. W tym czasie przygotuj sos do sałatki. Do miseczki z oliwą wciśnij sok z cytryny, posiekany czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszaj. Odłóż na bok. Posmaruj obie strony każdego plastra bakłażana oliwą z oliwek. Rozgrzej grilla. Grilluj bakłażana od 3 do 7 minut z każdej strony. Bakłażan powinien być rumiany i chrupiący na zewnątrz oraz miękki i delikatny w środku. Teraz przygotuj pozostałe składniki: posiekaj zioła, suszone pomidory i cebulę. Dodaj je wraz ze szpinakiem do dużej salaterki. Pozwól bakłażanowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie pokrój każdy plasterek na ćwiartki. Dodaj bakłażana do sałatki i wymieszaj wszystko razem z dressingiem.
Ekspresowa sałatka ananasowo-ogórkowa
Orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz zaledwie z kilku składników. Słodycz ananasa jest równoważona kwaskowatością limonki i chrupkością ogórka.
Czego potrzebujesz?
- 1 ananas
- 1 zielony ogórek
- 2 limonki
- ⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry
- sól i pieprz opcjonalnie
Jak to zrobisz?
To proste! Ananasa i ogórka pokrój w grubszą kostkę i wrzuć do salaterki. Dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj, następnie wyciśnij sok z limonek. Znowu wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i parmezanu
Ta sałatka ma dwie wersje. Bekon i grzanki możesz zastąpić gotowanymi ziemniakami i tuńczykiem.
Czego potrzebujesz?
- 1 mix sałat
- 500 g pokrojonej fasolki szparagowej
- 1 kiszony ogórek charsznicki
- 6 jajek
- 6 plastrów boczku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 szklanka grzanek
Do sosu:
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- Sól + pieprz
Jak to zrobisz?
Ugotuj jajka. Umieść sałatę w misce. Odłóż na bok. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pokrojoną zieloną fasolkę i gotuj przez 3 minuty. Gdy będzie miękka, zdejmij z ognia, odcedź i opłucz zimną wodą. Gdy wystygnie, dodaj zieloną fasolkę do sałatki. Podsmaż bekon na patelni na chrupko. W tym czasie obierz i pokrój jajka w plasterki, ogórka w kostkę i posiekaj cebulę. Na wierzchu miski połóż pokrojone jajka, dodaj pokruszony bekon, ogórka, cebulę oraz grzanki. Odłóż na bok. Teraz przygotuj sos. W małej misce wymieszaj parmezan, oliwę, ocet, sok z cytryny, musztardę Dijon, posiekany czosnek, sól, pieprz, a potem dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać nieco rzadszą konsystencję, dolej 2 łyżki wody. Dressing dodaj do sałatki, całość wymieszaj, dopraw do smaku.
Zielona sałatka z pomarańczami, ogórkiem kiszonym i avocado
Kolorowa wiosenna sałatka, która smakuje tak pysznie jak wygląda. Jest wegańska, więc przynosząc ją na grilla, zapunktujesz u roślinożerców.
Czego potrzebujesz?
- 1 mix sałat
- 3 małe pomarańcze
- 1 awokado
- 1 charsznicki ogórek kiszony
- 1 duża marchewka
- 1 mały burak
- 1/2 sera feta
- pieprz
- sos winegret (sok z cytrynu, oliwa, sól, pieprz)
Jak to zrobisz?
Do miski włóż mix sałat. Pomarańcze obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w kosteczkę. Marchewkę i buraka obierz i pokrój w cienkie słupki. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Do sałaty dodaj pomarańcze, awokado, marchewkę, buraki, ogórka, na końcu rozkrusz ser fera. Skrop równomiernie winegretem i mieszaj, aż składniki się połączą. Dopieprz do smaku.
A jeśli nie masz czasu zrobić sałatki?
Gdy brakuje ci czasu lub po prostu nie masz ochoty na przygotowywanie wymyślnych sałatek, ewentualnie chcesz jeszcze bardziej urozmaicić grillowe menu, możesz skorzystać z sałatkowych gotowców. Charsznickie Pola Natury polecają na grilla chrupiącego colesława z naszej oferty, a także buraczki i ogórki kiszone, które doskonale wpasują się na wiosenny piknik. Wszystko zdrowe, pyszne, bez zbędnych dodatków!