CategoriesAktualności

Jaka sałatka na grilla?

Jaka sałatka na grilla?

Gdy zbliża się majówka, zbliża się również sezon na grilla. Organizując go u siebie, z pewnością chcesz przyoszczędzić trochę czasu na przygotowaniach, a jednocześnie zadziwić czymś swoich gości. Natomiast gdy idziesz do kogoś, istnieje duże prawdopodobieństwo, że gospodarz poprosi cię o przygotowanie jakiejś sałatki.

Być może masz już swoje popisowe sałatki na takie okazje – grilla u siebie lub w gościach – ale jeśli brakuje Ci pomysłów lub po prostu chcesz spróbować czegoś innego, mamy dla ciebie kilka smacznych i łatwych przepisów. Nie narobisz się przy nich za dużo, ale na koniec dnia z pewnością ktoś poprosi cię o przepis.

Sałatka z grillowanym bakłażanem i szpinakiem

Grillowany bakłażan jest pyszny i zdrowy. Do sałatki możesz go zgrillować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.

Czego potrzebujesz?

  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 mała cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie szpinaku

Do sosu:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól + pieprz

Jak to zrobisz?

Pokrój bakłażana w plastry i lekko posól. Odstaw na chwilę, aby uwolnić część soku. W tym czasie przygotuj sos do sałatki. Do miseczki z oliwą wciśnij sok z cytryny, posiekany czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszaj. Odłóż na bok. Posmaruj obie strony każdego plastra bakłażana oliwą z oliwek. Rozgrzej grilla. Grilluj bakłażana od 3 do 7 minut z każdej strony. Bakłażan powinien być rumiany i chrupiący na zewnątrz oraz miękki i delikatny w środku. Teraz przygotuj pozostałe składniki: posiekaj zioła, suszone pomidory i cebulę. Dodaj je wraz ze szpinakiem do dużej salaterki. Pozwól bakłażanowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie pokrój każdy plasterek na ćwiartki. Dodaj bakłażana do sałatki i wymieszaj wszystko razem z dressingiem.

Ekspresowa sałatka ananasowo-ogórkowa

Orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz zaledwie z kilku składników. Słodycz ananasa jest równoważona kwaskowatością limonki i chrupkością ogórka.

Czego potrzebujesz?

  • 1 ananas
  • 1 zielony ogórek
  • 2 limonki
  • ⅓ szklanki grubo posiekanej kolendry
  • sól i pieprz opcjonalnie

Jak to zrobisz?

To proste! Ananasa i ogórka pokrój w grubszą kostkę i wrzuć do salaterki. Dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj, następnie wyciśnij sok z limonek. Znowu wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i parmezanu

Ta sałatka ma dwie wersje. Bekon i grzanki możesz zastąpić gotowanymi ziemniakami i tuńczykiem.

Czego potrzebujesz?

  • 1 mix sałat
  • 500 g pokrojonej fasolki szparagowej
  • 1 kiszony ogórek charsznicki
  • 6 jajek
  • 6 plastrów boczku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 szklanka grzanek

Do sosu:

  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól + pieprz

Jak to zrobisz?

Ugotuj jajka. Umieść sałatę w misce. Odłóż na bok. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pokrojoną zieloną fasolkę i gotuj przez 3 minuty. Gdy będzie miękka, zdejmij z ognia, odcedź i opłucz zimną wodą. Gdy wystygnie, dodaj zieloną fasolkę do sałatki. Podsmaż bekon na patelni na chrupko. W tym czasie obierz i pokrój jajka w plasterki, ogórka w kostkę i posiekaj cebulę. Na wierzchu miski połóż pokrojone jajka, dodaj pokruszony bekon, ogórka, cebulę oraz grzanki. Odłóż na bok. Teraz przygotuj sos. W małej misce wymieszaj parmezan, oliwę, ocet, sok z cytryny, musztardę Dijon, posiekany czosnek, sól, pieprz, a potem dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać nieco rzadszą konsystencję, dolej 2 łyżki wody. Dressing dodaj do sałatki, całość wymieszaj, dopraw do smaku.

Zielona sałatka z pomarańczami, ogórkiem kiszonym i avocado

Kolorowa wiosenna sałatka, która smakuje tak pysznie jak wygląda. Jest wegańska, więc przynosząc ją na grilla, zapunktujesz u roślinożerców.

Czego potrzebujesz?

  • 1 mix sałat
  • 3 małe pomarańcze
  • 1 awokado
  • 1 charsznicki ogórek kiszony
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały burak
  • 1/2 sera feta
  • pieprz
  • sos winegret (sok z cytrynu, oliwa, sól, pieprz)

Jak to zrobisz?

Do miski włóż mix sałat. Pomarańcze obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w kosteczkę. Marchewkę i buraka obierz i pokrój w cienkie słupki. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Do sałaty dodaj pomarańcze, awokado, marchewkę, buraki, ogórka, na końcu rozkrusz ser fera. Skrop równomiernie winegretem i mieszaj, aż składniki się połączą. Dopieprz do smaku.

A jeśli nie masz czasu zrobić sałatki?

Gdy brakuje ci czasu lub po prostu nie masz ochoty na przygotowywanie wymyślnych sałatek, ewentualnie chcesz jeszcze bardziej urozmaicić grillowe menu, możesz skorzystać z sałatkowych gotowców. Charsznickie Pola Natury polecają na grilla chrupiącego colesława z naszej oferty, a także buraczki i ogórki kiszone, które doskonale wpasują się na wiosenny piknik. Wszystko zdrowe, pyszne, bez zbędnych dodatków!